vrijdag 18 november 2016

Tips voor in het muziek repetitieruimte

Hou je buren te vriend

Hou je buurman te vriend en isoleer je ruimte. Dat doe je met akoestische ontkoppeling (valse wanden die niet aan de originele muur raken), veel massa (zachte en zware materialen) en het dichten van de kleinste gaatjes. Een goeie babbel met de buurman en duidelijke afspraken over wanneer je repeteert is natuurlijk de eerste stap.

Zoek een aangenaam geluid

Het ideale klankbeeld voor jouw repetitiekot hangt af van welke muziek je speelt, hoe groot de band is, welke instrumenten er spelen en hoe de opstelling in de ruimte is. Absorberende panelen, gordijnen, plafondpanelen of basstraps zijn vaak handig om het geluid aangenaam te maken.

Eierdozen zijn voor eieren

Een hardnekkige mythe in een repetitiekot: eierdozen – it does the trick. Op die manier ga je het geluid echter helemaal niet tegenhouden en de eierdozen zorgen ook niet echt voor een betere klank in je kot. Laat die eierdozen dus maar liggen in de Colruyt.

Richt je geluid

Om een goede verdeling van het geluid te krijgen, wil je hoofdzakelijk rechtstreeks geluid horen, en zo weinig mogelijk het weerkaatste geluid. Zet je versterkers omhoog, bovenop een stoel of statief, net als de speakers van de zanginstallatie. Zo hoor je het rechtstreeks geluid vlugger en heb je een betere klank. Je kan alles ook een pak stiller zetten – goed voor je oren!

Scherm de drum af

Als je boven de drum wil gaan met je gitaar en je stem, moet je alles zeer luid zetten. Je moet dus een manier vinden om je drums stiller te laten klinken. Dat kan je doen door er een scherm rond te plaatsen. Met een beetje handigheid kan je zelf een scherm bouwen in een plaatmateriaal dat je aan de binnenzijde bekleedt met een absorberend materiaal.

Repeteer voor een optreden zoals je op het podium zou staan

Als je nieuwe nummers schrijft, is het handig dat je naar elkaar kijkt om te zien wie welk akkoord speelt, of er overgangen aankomen, etc. Op een podium kan dat niet, dus repeteer voor een optreden dan ook een paar keer in een podiumopstelling zodat je niet op het podium moet vaststellen dat de bassist de nummers helemaal niet van buiten kent.

Besteed je tijd nuttig – discussiëren kan thuis ook

De agenda’s naast elkaar leggen of de tracklist van de demo-cd bespreken kan je thuis ook, daar heb je geen repetitiekot voor nodig. Probeer op voorhand een idee te hebben van wat je tijdens een repetitie wil doen, en werk daar dan ook aan. Kies één iemand in de band die hierin de leiding neemt. Anders verspil je tijd, en dus geld.

Kom uit je kot, maar niet te vroeg

Repeteren tot je er blauw van ziet, heeft doorgaans weinig zin. Je kan maar echt weten wat je muziek doet als je confrontatie met het publiek aangaat. Maar te vroeg uit je repetitiekot komen, kan betekenen dat de eerste indruk die je maakt een slechte indruk is. Je nummers door en door kennen, de goeie sound vinden en een evenwichtige setlist samenstellen zijn in elk geval basisvereisten voor je buiten komt.

Denk aan je oren

Te lang te luid repeteren is voor niemand aangenaam, en je oren zullen je er ook niet dankbaar voor zijn. Begin met alles stiller te zetten en het geluid te richten, en zorg voor goede gehoorbescherming. Op maat gemaakte oordoppen zijn zowel muzikaal gezien als naar bescherming toe de beste oplossing. Ze zijn misschien een beetje duurder dan de standaard varianten, maar je hebt maar één paar oren! Bij sommige mutualiteiten krijg je bovendien een deel van je gehoorbescherming terug betaald.

Investeer en verhuur

Als je over een eigen goed geïsoleerd repetitiehok beschikt, loont het de moeite om te onderzoeken of je dit niet zou kunnen delen met enkele andere bands die er ook huur voor willen betalen. Met 2.500 euro aan materiaal kan je een middelgroot kot quasi perfect isoleren. Die investering kan je op een paar jaar terugverdienen als je ook andere bands laat genieten van de ruimte.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.