woensdag 16 november 2016

Op zoek naar een repetitieruimt in Oost-vlaanderen

Een goede repetitieruimte vinden is niet zo evident: de vraag is veel groter dan het aanbod. Op dit moment zijn heel wat muzikanten in Vlaanderen nog altijd op zoek naar een goeie werkplek. Een plek om ongestoord en zonder te storen te kunnen werken aan nieuwe muziek.

De voorbije jaren zijn er heel wat kwalitatieve ruimtes bijgekomen, maar ondanks alle inspanningen van steden & gemeenten, provincies, private verhuurders, muziekclubs en muziekcentra, blijft er toch nog steeds een gebrek aan goede ruimtes.


Een goede ruimte is in de eerste plaats groot genoeg om niet als sardienen in een blik te moeten staan spelen. Een doorsnee band heeft gemiddeld 25 m2 nodig, maar dat mag gerust wat meer zijn. Ook de verhoudingen van de ruimte kunnen belangrijk zijn. Een lange ruimte van min. 6 meter zorgt er bv. voor dat bastonen langer kunnen uitklinken, dus als je dat belangrijk vindt, moet je op zoek naar dat soort ruimte.


Je houdt bij de keuze van een ruimte best ook rekening met toegankelijkheid. Moet je altijd ergens een sleutel afhalen, is er een badge-systeem, … Wanneer is de ruimte beschikbaar? Als je een ruimte deelt met andere bands, dan is dat natuurlijk niet onbelangrijk. Ben je verplicht om telkens op dezelfde dag te repeteren, of kan het flexibel? Kan je, bv. tijdens de preproductie van een nieuw album of de voorbereiding van een aantal optredens, gedurende langere tijd alleen over de ruimte beschikken?


Hoe zit het met opbergruimte? Het is een optie om telkens al je materiaal op te stellen en terug af te breken om mee te nemen naar huis, maar op de duur begint dat vervelend te worden. Daarom kan een opbergruimte bijzonder handig zijn, op voorwaarde dat die goed kan worden afgesloten en groot genoeg is om voldoende materiaal te stockeren.


Wat zijn de voorzieningen in de repetitieruimte? Zijn er voldoende stopcontacten, is er voldoende licht en verluchting? Staat er een zanginstallatie, ligt er een tapijt, … Staat er eventueel een bord waarop je wat dingen kan noteren? Een koelkast, al dan niet gevuld? En uiteraard: hoe zit het met isolatie & akoestiek? Kan je lawaai maken zonder dat de buren constant op de muur kloppen? Klinkt de ruimte goed, zodat je niet na 5 minuten al met barstende hoofd- of oorpijn buitenstormt?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.